czwartek, 30 listopada 2017

Surówka z rzodkiewką, ogórkiem i awokado

To sałatka, którą jem codziennie. Jej przygotowanie zajmuje mi ok. 20 minut. Robię ją po to, by przemycić do diety sałatę, kiełki, kalafiora i rzodkiewkę (które są dobrymi źródłami białka). Pozostałe składniki są tylko dla smaku.

Składniki:
  • Kiełki - 1 opakowanie (50g)
  • (najczęściej biorę kiełki rzodkiewki, ale mogą być dowolne spośród dozwolonych na protokole autoimmunologicznym)
  • Mieszanka sałat - ok. 100 g (najczęściej biorę parę liści zwykłej sałaty i pół opakowania rukoli lub roszponki lub dwa-trzy liście jarmużu itp.)
  • Ogórek świeży - 1 (ok. 90g)
  • Ogórek kiszony - 1 (ok. 90g)
  • Rzodkiewki - kilka sztuk. (ok. 60g)
  • Kalafior - pół (ok. 300-350g) (jeśli zjedliśmy wystarczająco dużo kalafiora w innych daniach, to w tej sałatce możemy go pominąć)
  • Awokado - 1,5 średniego lub 2 mniejsze
  • Sok z cytryny - ile kto lubi; ja zazwyczaj daję sok z ćwiartki cytryny
  • Sól - ile kto lubi; ja zazwyczaj daję ok. ćwierć łyżeczki. Sól może być czarna.

  • Opcjonalnie możemy dodać inne dodatki, np.:
  • Kalarepka
  • Oliwki
  • Topinambur
  • Batat
  • Plantan
  • Pieczarki
  • Płatki drożdżowe
  • Cebula, np. czerwona (odrobina)
  • Koperek, szczypiorek lub natka pietruszki


  • Sposób przygotowania:
    Umyć, obrać i rozdrobnić składniki, które tego wymagają. Cytrynę wycisnąć. Wszystkie składniki połączyć i zmieszać.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz