To sałatka, którą jem codziennie. Jej przygotowanie zajmuje mi ok. 20 minut. Robię ją po to, by przemycić do diety sałatę, kiełki, kalafiora i rzodkiewkę (które są dobrymi źródłami białka). Pozostałe składniki są tylko dla smaku.
Składniki:
Kiełki - 1 opakowanie (50g)
(najczęściej biorę kiełki rzodkiewki, ale mogą być dowolne spośród dozwolonych na protokole autoimmunologicznym)
Mieszanka sałat - ok. 100 g (najczęściej biorę parę liści zwykłej sałaty i pół opakowania rukoli lub roszponki lub dwa-trzy liście jarmużu itp.)
Ogórek świeży - 1 (ok. 90g)
Ogórek kiszony - 1 (ok. 90g)
Rzodkiewki - kilka sztuk. (ok. 60g)
Kalafior - pół (ok. 300-350g) (jeśli zjedliśmy wystarczająco dużo kalafiora w innych daniach, to w tej sałatce możemy go pominąć)
Awokado - 1,5 średniego lub 2 mniejsze
Sok z cytryny - ile kto lubi; ja zazwyczaj daję sok z ćwiartki cytryny
Sól - ile kto lubi; ja zazwyczaj daję ok. ćwierć łyżeczki. Sól może być czarna.
Opcjonalnie możemy dodać inne dodatki, np.:
Kalarepka
Oliwki
Topinambur
Batat
Plantan
Pieczarki
Płatki drożdżowe
Cebula, np. czerwona (odrobina)
Koperek, szczypiorek lub natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Umyć, obrać i rozdrobnić składniki, które tego wymagają. Cytrynę wycisnąć. Wszystkie składniki połączyć i zmieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz