Dzisiaj zamieszczam przepisy na sałatki, które można zrobić używając warzyw z wywaru. Uwielbiam te sałatki, bo można się nimi dobrze najeść.
Sałatka z warzyw z rosołu
Jabłek dajemy mniej (fruktoza).
Kukurydzę pomijamy.
Zamiast majonezu i śmietany lub jogurtu dajemy jeden z ich zamienników lub oliwę z oliwek.
Sałatka bez-ziemniaczana
Jako
jedne z co najmniej trzech warzyw korzeniowych stanowiących składnik
tej sałatki możemy wziąć również kalarepkę lub korzeń pietruszki.
Zamiast oleju palmowego możemy dać oliwę z oliwek.
Zamiast wasabi możemy dać chrzan.
Sałatka z włoszczyzny i buraków - bez pieprzu wychodzi dość przeciętna w smaku, ale sprawdza się wtedy, jeśli mamy do zagospodarowania warzywa z zupy i buraka
Niedawno zaś znalazłam kolejny przepis z tej kategorii, który mnie zaintrygował: Sałatka jarzynowa z kiszonym kalafiorem, przybrana żurawiną. Nie mogę się doczekać jej wypróbowania! Kalafior już się kisi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz