sobota, 8 kwietnia 2017

Tłuszcz jest wszędzie

Łatwo przekroczyć dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz.

Z jednej strony powinnam jeść dużo awokad, by pokryć zapotrzebowanie na kwasy omega-6. Z drugiej strony przy mojej niskotłuszczowej diecie nie mogę zjeść więcej niż dwóch awokad bez przekroczenia dziennej normy wszystkich tłuszczów.

Do tego trzeba się liczyć z tym, że ok. 30% dziennego zapotrzebowania na tłuszcz pokrywa "normalne" jedzenie w rodzaju kalafiora czy rzodkiewek. Zaskoczyło mnie, że takie produkty zawierają w sobie całkiem pokaźne ilości tłuszczu!

Z tych powodów bardzo ograniczam wszystkie pokarmy zawierające dużo tłuszczu, a niebędące awokadami. Do podsmażania na cały dzień najczęściej wystarcza mi parę kropli oliwy z oliwek lub oleju kokosowego. Oliwki, wiórki czy mleko kokosowe używam w ilościach symbolicznych. Z rzadka pozwalam sobie na migdały ziemne - dobrze się sprawdzają jako przekąska na wycieczki.

Abstract: fats are lurking everywhere, even in seemingly innocent ingredients like cauliflower or spring onions.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz