wtorek, 4 kwietnia 2017

Przykładowy jadłospis

Rozpoczynając dietę zapisywałam wszystko, co zjadłam - tak, aby się przekonać, jakie ilości powinnam spożywać. Korzystałam ze strony http://cronometer.com/, która ma te zalety, że jest darmowa i pokazuje również witaminy, minerały itp., lecz ma taką wadę, że jest tylko po angielsku.

Szybko się przekonałam, że weganin na protokole autoimmunologicznym musi jeść dużo. Bardzo dużo. Podaję jako przykład dzisiejszy jadłospis:

Śniadanie: sałatka z selera naciowego i buraka
Ilości:buraki 590g, seler naciowy 250g, sok z cytryny 3g, czosnek 2g, natka pietruszki 2g, sól
Inspiracja: http://taniegotowanielehannyy.blogspot.com/2014/05/saatka-z-selera-naciowego-i-buraka.html

Obiad - zupa: kapuśniak z topinamburem smażonym à la ziemniaki 
Ilości: grzyby suszone 7g, pietruszka 180g, seler 90g, cebula 45g, por 10g, kalafior 160g, kapusta kiszona 540g, topinambur 225g, oliwa z oliwek 2g, przyprawy: liść laurowy, majeranek, kurkuma, czosnek niedźwiedzi, lubczyk, dym wędzarniczy
Inspiracja:http://www.slowlyveggie.pl/weganski-kapusniak.html

Obiad - drugie danie: krem z pietruszki i pomarańczy
Ilości: pietruszka 355g, pomarańcza 300g, cebula 40g, por 15g, imbir 10g, czosnek 2g, oliwa z oliwek 2g, mleko kokosowe 10g, rukola 25g. Przyprawy: liść laurowy, cynamon, sól 
Inspiracja:http://www.baziolka.pl/m-nasze-przepisy/302-kk-krem-z-pietruszki-i-pomaranczy-z-oliwa-rukolowa-i-karmelizowanymi-pestkami-dyni.html

Podwieczorek: wiosenna surówka z pieczarkami
Ilości: pieczarki 315g, ogórek 300g, awokado 150g, rzodkiewka 50g, rukola 50g, sok z cytryny 10g, szczypiorek 25g, czosnek 1g, czarna sól

Kolacja: ryż z kalafiora ze szparagami
Ilości: kalafior 460g, szparagi 110g, cukinia 110g, seler 205g, cebula 20g, czosnek 2g, suszone grzyby 4g, oliwa z oliwek 6g, dym wędzarniczy
Inspiracja: http://ervegan.com/2016/06/ryz-kalafiora-ze-szparagami/

Podjadanie między posiłkami: migdały ziemne (15g)

Oto wynik po zjedzeniu powyższego:



Pokryłam zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze (z wyjątkiem kwasów omega-6, o czym było w poprzednim wpisie, a także z nieznacznym przekroczeniem dopuszczalnego poziomu fruktozy - 22,7g przy granicy 20g).

Mój jadłospis na każdy dzień składa się z grubsza z tych samych składników, tylko w innych kombinacjach - np. jednego dnia buraki trafiają do zupy, innego dnia - do sałatki.

Aktualizacja z listopada 2017: po kilku miesiącach menu się ustabilizowało i obecnie wygląda tak.

Abstract: I publish here my today's vegan AIP menu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz