Szybko się przekonałam, że weganin na protokole autoimmunologicznym musi jeść dużo. Bardzo dużo. Podaję jako przykład dzisiejszy jadłospis:
Śniadanie: sałatka z selera naciowego i buraka
Ilości:buraki 590g, seler naciowy 250g, sok z cytryny 3g, czosnek 2g, natka pietruszki 2g, sól
Inspiracja: http://taniegotowanielehannyy.blogspot.com/2014/05/saatka-z-selera-naciowego-i-buraka.html
Obiad - zupa: kapuśniak z topinamburem smażonym à la ziemniaki
Ilości: grzyby suszone 7g, pietruszka 180g, seler 90g, cebula 45g, por 10g, kalafior 160g, kapusta kiszona 540g, topinambur 225g, oliwa z oliwek 2g, przyprawy: liść laurowy, majeranek, kurkuma, czosnek niedźwiedzi, lubczyk, dym wędzarniczy
Inspiracja:http://www.slowlyveggie.pl/weganski-kapusniak.html
Obiad - drugie danie: krem z pietruszki i pomarańczy
Ilości: pietruszka 355g, pomarańcza 300g, cebula 40g, por 15g, imbir 10g, czosnek 2g, oliwa z oliwek 2g, mleko kokosowe 10g, rukola 25g. Przyprawy: liść laurowy, cynamon, sól
Inspiracja:http://www.baziolka.pl/m-nasze-przepisy/302-kk-krem-z-pietruszki-i-pomaranczy-z-oliwa-rukolowa-i-karmelizowanymi-pestkami-dyni.html
Podwieczorek: wiosenna surówka z pieczarkami
Ilości: pieczarki 315g, ogórek 300g, awokado 150g, rzodkiewka 50g, rukola 50g, sok z cytryny 10g, szczypiorek 25g, czosnek 1g, czarna sól
Kolacja: ryż z kalafiora ze szparagami
Ilości: kalafior 460g, szparagi 110g, cukinia 110g, seler 205g, cebula 20g, czosnek 2g, suszone grzyby 4g, oliwa z oliwek 6g, dym wędzarniczy
Inspiracja: http://ervegan.com/2016/06/ryz-kalafiora-ze-szparagami/
Podjadanie między posiłkami: migdały ziemne (15g)
Oto wynik po zjedzeniu powyższego:
Pokryłam zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze (z wyjątkiem kwasów omega-6, o czym było w poprzednim wpisie, a także z nieznacznym przekroczeniem dopuszczalnego poziomu fruktozy - 22,7g przy granicy 20g).
Mój jadłospis na każdy dzień składa się z grubsza z tych samych składników, tylko w innych kombinacjach - np. jednego dnia buraki trafiają do zupy, innego dnia - do sałatki.
Aktualizacja z listopada 2017: po kilku miesiącach menu się ustabilizowało i obecnie wygląda tak.
Abstract: I publish here my today's vegan AIP menu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz